Patológiás, pszicho- szociopata

I. A fejemben dobognak ezek a paták és sürgetnek, hogy írjam már le a legfontosabbat, hogy elkerüljük a félreértéseket.

Rettentő fontos, hogy a nárcisztikus személyiségzavarnak árnyalatai vannak, nem minden eset patológiás, van enyhébb változata is ÉS a másik megjegyzendő: ez a személyiségzavar (mint ahogy az egyéb mentális betegségek esetében is előfordul) keveredik más kórképekkel, ezáltal tünetekkel, így a legkülönbféle, színes, vegyes módokon lehet az áldozatra hatással.

Nem mindegy, hogy csak az energiáidat szívom, vagy teljesen leépítelek, esetleg az öngyilkosságba kergetlek.

Ezért lehet az, hogy a nárcisztikus ugyanakkor lehet például szociopata egyben, tehát pszichopata.

Ez a szélsőséges változat adja ki a krimit.

Másik oldalon: talán nem meglepő, hogy börtöneikben sok pszichopata csücsül (akik közül nem mindenki nárcisztikus).

Tehát: nem minden pszichopata nárcisztikus, de nagyon sok patológiás nárcisztikus van.

 

Nem vagyok szakember, ezért ilyen merész kijelentéseim alá belinkelek egy-két szakember (vagy annak tűnő) által megadott definíciót is.

 

Egy rövid leírás, amelyben a projekció is szerepel:

 

http://eztkeresed.hu/narcisztikus-szemelyisegzavar/

 

Egy pedig egy bővebb leírás a Wikipédiából (nem akarnám azt játszani, hogy saját kutatómunkám eredménye az, amiről ezekben az esetekben írok, tehát mindenféle szégyenérzet nélkül másolom be ezt a linket is):

 

http://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A1rcizmus

 

II. Ugyanilyen összefüggést érzek a projekció vs. gaslighting esetében is: nem mindegy, hogy a „társam” csupán saját rossz oldalát vetíti ki rám, vagy átírja az egész valóságot, úgy, hogy mindenki hisz neki. Szerintem ezek fokozatok. Persze ha valakinek nincs annyi reális önismerete, illetve nem annnyira egészséges, hogy rájöjjön, mik az Ő rossz tulajdonságai, az már semmilyen esetben sem eredményez majd reális világlátást, tehát automatikusan sérül a partner is.

Ennek kicsinyített mása, normál hétköznapokban, egészséges ember között például a feledékeny feleség esete, aki a férjére fogja, hogy az tett el valamit, holott ő tette el, csak nem emlékszik rá.

A valódi gaslighting megélését nem kívánom senkinek.